Sałatka góralska z kurczakiem
Sałatka z makaronem, rukolą, kurczakiem oraz wędzonym serem i „sosem” z konfitury z żurawiny. Prosta, a zarazem smaczna. Idealna na każdą okazję – i jako sałatka imprezowa, i posiłek do pracy lub na kolację.
- około 400 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
- 150 g drobnego makaronu, np kolanka ozdobne
- 2-3 garści rukoli
- 3 łyżki konfitury z żurawiny + 2 łyżki gorącej wody
- 160 g wędzonego sera (u mnie wędzone przysmaki z Podhala, czyli „góralskie serki” z Lidla)
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta curry
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Mięso kroimy w kostkę. Skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą mielonego imbiru, szczyptą curry oraz solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowana, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Serki góralskie kroimy na plasterki. Obsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, aż nieco się roztopią.
Makaron łączymy z rukolą, serem oraz usmażonym kurczakiem. Składniki polewamy wymieszaną z gorącą wodą konfiturą z żurawiny.