Makaron z mieloną wołowiną
Makaron z mięsem mielonym to kolejna propozycja na obiad. Ja wykorzystałam mięso wołowe, ale można dać każde inne (wieprzowe, drobiowe czy wołowo-wieprzowe).
Przyznam, że wołowinę jemy w domu bardzo rzadko i w sumie nie jestem jakąś jej wielką fanką. Z tego też powodu myślę, że za drugim razem zrobię to danie z wykorzystaniem innego mięsa 😉
Na 3-4 porcje:
- ok. 250 g makaronu penne
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml bulionu
- 400-500 g passaty pomidorowej
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- garść. tartego sera cheddar
- granulowany czosnek
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- dymka/natka
- oliwa do smażenia
Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodajemy też mięso mielone. Oprószamy przyprawami. Smażymy do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Następnie mięso oprószamy 1 łyżką mąki pszennej i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Wlewamy bulion oraz passatę i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Całość posypujemy tartym serem oraz posiekaną zieleniną.