Schab w sosie ketchupowo-powidłowym
Udka pieczone w sosie ketchupowo-powidłowym tak bardzo nam smakowały, że postanowiłam wypróbować ten patent również w zestawieniu ze schabem. To był świetny pomysł. Tym razem jednak, zamiast piec je w piekarniku, mięso dusiłam na dużej patelni. Schab podałam razem z ugotowaną kaszą oraz sałatką z gotowanych buraków (przepis podany jest na samym końcu wpisu). Wyszło bardzo smacznie.
Jeśli podoba Ci się taki pomysł na obiad, przygotuj schab w sosie ketchupowo-powidłowym, jestem pewna, że będzie Ci smakować.
- 4 plastry schabu
- 2 cebule
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g pikantnego ketchupu
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- mielona papryka
- granulowany czosnek
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę.
Plastry schabu rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, a z jednej strony dodatkowo majerankiem i słodką papryką. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i wcieramy przyprawy w mięso.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mięso i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Podsmażone mięso zgarniamy na jedną stronę (można ułożyć jedno na drugim lub zdjąć z patelni i odłożyć na talerz), w wolne miejsce dodajemy cebulę oraz paprykę, smażymy dalej, aż do zeszklenia. Ponownie rozkładamy na środku schab, podlewamy całość około 1/2 szklanki bulionu. Dusimy pod przykryciem przez około 50 minut (LUB krócej/dłużej – do miękkości mięsa). Po tym czasie na patelnię dokładamy wymieszane ze sobą powidła, ketchup, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet winny, mieszamy. Dusimy razem jeszcze przez około 10-15 minut.