Szaszłyki z kurczakiem i halloumi – z air fryer
Szaszłyki z kurczakiem, porem, pomidorkiem, cebulą, pieczarką i serem halloumi. Bardzo fajne, zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę.
Szaszłyki przygotowałam w beztłuszczowej frytownicy OVI Smart XXL (możesz sprawdzić ten sprzęt na Ceneo – link afiliacyjny – jeśli zrobisz zakup za jego pośrednictwem, ja dostanę niewielką prowizję od sprzedaży) i podałam z gotowanym brokułem oraz surówką z marchewki, jabłka i kiszonego ogórka.
Ps. Jeżeli zastanawiasz się czy warto inwestować we frytownicę beztłuszczową, to ze swojej strony mogę powiedzieć, że warto. Ja z mojego modelu jestem baaaardzo zadowolona, choć jak wszystko ma on swoje wady (np cena, czy to, że poszczególne akcesoria trzeba sobie osobno dokupić. Nie jestem też fanką czyszczenia jej Mogę jednak szczerze napisać, że odkąd ją kupiliśmy, nie gaśnie radość z jej użytkowania i wiele potraw po prostu smakuje mi z niej lepiej niż z patelni czy piekarnika.
Aaaa, ja mam stary model, ale widziałam, że obecnie dostępny jest nowszy model, z jeszcze większym koszykiem i dodatkowymi bajerami

- 1 op. sera halloumi
- około 350-400 g piersi z kurczaka lub sznycli czy polędwiczki z indyka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 niedużych, twardych pieczarek (u mnie brązowe)
- 1 czerwona cebula
- kawałek pora, biała część
- oliwa
- ulubione przyprawy do mięsa drobiowego
- sól, pieprz
Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, moczymy je w zimnej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, mielona papryka, oregano, kurkuma, szczypta mielonego imbiru). Skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.
Cebulę oraz pora kroimy na grube plastry.
Ser halloumi kroimy w grubą kostkę (u mnie 6 kawałków).
Na szpadki/patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę, pomidorka, pora oraz ser (w dowolnej kolejności. U mnie wyszły po 3 kawałki mięsa i po 1 sztuce pozostałych składników). Całość skrapiamy oliwą w spreju. Grillujemy, aż mięso będzie upieczone (u mnie we frytownicy beztłuszczowej, 180 stopni, około 9-12 minut).





Aż ślinka cieknie, robię po pracy
Na zwykłym grilu też da radę?
Halloumi się może mocno przyrumienić, jeśli to nie przeszkadza, warto spróbować.
Dawno nie robiłam szaszłyków z kurczaka na zwykłym grillu, więc jeśli chodzi o czas pieczenia, to nie mam pewności czy te czasy się pokrywają, najlepiej kontrolować go na bieżąco.