Sałatka z jabłkiem, grzankami i camembertem
Jestem w szoku, jaka ta sałatka wyszła dobra. Niby zwykła, prosta i kolorystycznie może mało efektowna, a jest tutaj tyle różnych smaków i faktur (orzechy, grzanki, jabłko, żurawina i gwóźdź programu – rozpływający się ser camembert), że nie sposób się od niej oderwać.
Sałatka jest wyśmienita, aczkolwiek z uwagi zarówno na grzanki, jak i ser, najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Oczywiście ser na zimno również jest w porządku, więc jeśli musisz przygotować ją wcześniej, pamiętaj po prostu, by grzanki dodać na sam koniec, tuż przed podaniem, by pozostały chrupiące.
Ostatnio robiłam podobną sałatkę, w wersji z kurczakiem (zobacz przepis na sałatkę z kurczakiem i camembertem). Wtedy camembert podgrzałam na patelni, ale wydaje mi się, że opcja z piekarnika jest dużo lepsza.
Polecam Wam obie sałatki.
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 kwaśne jabłko
- połówka małej cytryny
- 1 op. sera Camembert
- garść orzechów laskowych
- 4 kromki chleba tostowego
- kilka łyżeczek żurawiny ze słoiczka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 1 lekko kopiasta łyżeczka miodu
- 1 – 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce.
Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy je na sałacie. Posypujemy orzechami laskowymi.
Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy chleb i smażymy na niedużym ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż do lekkiego zarumienienia się grzanek.
W garnuszku lub słoiczku mieszamy ze sobą olej, miód i ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Potrząsamy energicznie zamkniętym słoiczkiem lub dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać sos o jednolitej konsystencji. Polewamy nim składniki sałatki.
W międzyczasie camembert kroimy na trójkąty. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na funkcji grill, na najwyższym poziomie. Podgrzewamy kilka minut, do momentu aż ser nieco się roztopi.
Na sałatce rozkładamy roztopiony ser. Posypujemy całość grzankami. W kilku miejscach rozkładamy niewielką ilość żurawiny ze słoiczka.