Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Pewnie pisałam to już wiele razy, ale kocham smak pieczonych warzyw. Wykorzystuję je i do przygotowania zup (np z pieczonej papryki), czy podaję w formie obiadu, czy też sałatki.
Do ulubionych pieczonych warzyw z całą pewnością mogę zaliczyć paprykę. Uwielbiam jej smak w każdej wersji, ale ta pieczona jest po prostu najlepsza. Często podaję ją w towarzystwie innych pieczonych warzyw, ale taką faszerowaną lubię jeszcze bardziej.
Tym razem jako nadzienie: kawałki mięsa z nogi kurczaka, pieczarki oraz dwa rodzaje sera, cheddar i gorgonzola.
Wyszło pysznie, spróbujcie.
- 3 papryki
- 3-6 plasterków sera cheddar
- 2-3 udka z kurczaka bez skóry i kości (około 500 g)
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- kawałek gorgonzoli (około 50-60 g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- mielona papryka słodka
- sól, pieprz
- oliwa
Mięso kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Mieszamy z sosem sojowym, sosem worcestershire (można pominąć), sokiem z cytryny, pokrojonym na cieniutkie plasterki czosnkiem oraz szczyptą pieprzu. Odstawiamy do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na półplasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni, na 1-2 łyżkach oliwy. Pod koniec oprószamy solą oraz szczyptą mielonej papryki. Pieczarki łączymy z kurczakiem.
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Na spód każdej połówki dajemy 1/2 lub 1 plasterek sera cheddar, następnie wykładamy mięso z pieczarkami. Posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut dajemy na wierzch pokruszoną w dłoniach gorgonzolę.