Kurczak z brokułami w sosie musztardowym
Ostatnio nieco mniej mnie tutaj na blogu oraz w mediach społecznościowych, ale mam nadzieję wkrótce nadrobić zaległości i wrócić do regularnego publikowania. Tym bardziej, że mam przygotowanych wiele fajnych przepisów, które wielu z Was mogą przydać się na co dzień czy od święta 🙂
Na pierwszy ogień idzie propozycja obiadowa – kawałki kurczaka w sosie musztardowym z cebulką i brokułem. Jako dodatek polecam np ugotowany ryż jaśminowy lub basmati.
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szkl. bulionu
- 3/4 szkl. kremówki
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżka miodu
- mielona papryka
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
Mięso dzielimy na mniejsze porcje (2-3 z każdej piersi). Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Obsmażamy wraz z pokrojoną w piórka cebulą, na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy do smażenia. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię dodajemy masło, a gdy się roztopi wsypujemy mąkę, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy bulion oraz mleko zmieszane ze śmietaną. Gotujemy aż do zgęstnienia. Dodajemy musztardę oraz miód i przyprawy – sól i pieprz.
Na koniec do sosu dodajemy podsmażonego kurczaka oraz ugotowane różyczki brokułu, podgrzewamy aż składniki ponownie „złapią temperaturę.
Podajemy np z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką.