Sernik kawowy z musem malinowym i kajmakową pianką
Sernik kawowy, maliny i masa kajmakowa – sernik w takim towarzystwie po prostu musiał wyjść pysznie. Smakował nawet osobom, które za sernikami nie przepadają. Co prawda zapomniałam do masy serowej dodać mąki/proszku budyniowego, Ups 😉 Na szczęście w niczym to nie przeszkodziło 😉 Było pysznie!
Spód:
- 2 op. ciasteczek typu pieguski
- 60 g masła
Masa serowa:
- 450 g twarogu sernikowego Mój Ulubiony
- 500 g serka mascarpone
- 4/5 szkl. drobnego cukru
- 4 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 1 płaska łyżka kawy mielonej
Mus malinowy:
- 500 g malin (mogą być mrożone)
- cukier puder do smaku (u mnie 3 łyżki)
- 1-1,5 łyżki żelatyny
Masa śmietanowo-kajmakowa:
- około 400 g śmietanki 36%
- 3 kopiaste łyżki kajmaku z puszki
- szczypta soli
- 2 lekko kopiaste łyżeczki żelatyny
Spód:
Ciasteczka mielimy na piach.
Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym łączymy z pokruszonymi ciasteczkami.
Przygotowaną masę rozkładamy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23-24 cm (masę dociskamy łyżką).
Masa serowa:
Kawę mieloną zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, mąkę, jajka i żółtko oraz mieloną kawę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni i pieczemy dalej przez około półtorej godziny (gotowy sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale przy poruszeniu blaszką może lekko „falować” na środku – nabierze właściwej konsystencji po przestudzeniu). Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku (najlepiej odstawić go na całą noc i kontynuować przygotowania następnego dnia).
Mus malinowy;
Mrożone maliny odstawiamy do rozmrożenia, miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Dosładzamy do smaku.
Żelatynę zalewamy 7 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i łączymy z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejący mus malinowy rozprowadzamy na zimnym serniku. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa śmietanowo-kajmakowa:
Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika.
Kajmak przekładamy do miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż nabierze nieco bardziej płynnej konsystencji. Mieszamy ze szczyptą soli.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy kajmak, miksujemy do połączenia. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a gdy ta ładnie się połączy (jeśli powstaną grudki, należy podgrzać żelatynę raz jeszcze) dodajemy ją do pozostałej śmietanki i krótko miksujemy.
Masę kajmakową rozprowadzamy na stężałym musie malinowym. Odstawiamy do schłodzenia.