Murzynek śmietanowo-kawowy
To chyba najbardziej wilgotne, delikatne i puszyste ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam. Jestem nim po prostu zachwycona! Prawdę powiedziawszy musiałam się nieźle pilnować, by nie zjeść większości sama! Ono po prostu uzależnia i po jednym kawałku od razu ma się ochotę na kolejny.
Ciasto:
- 3 jajka
- 270 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% – w temp. pokojowej!
- 200-220 g drobnego cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 220 ml mocnej, gorzkiej kawy (u mnie potrójne espresso)
- 270 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 80-85 g śmietanki 30%
- 100 g czekolady (mleczna lub deserowa)
- posypka czekoladowa do dekoracji
W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, śmietanę (w temperaturze pokojowej), olej oraz ekstrakt z wanilii. Miksujemy na niskich obrotach, do połączenia i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
W osobnej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi (nie mieszamy za długo, ani zbyt intensywnie). Na końcu wlewamy gorącą kawę i ponownie mieszamy, do połączenia (ja mieszałam rózgą kuchenną).
Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy płynne ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut (LUB do suchego patyczka).
Po przestudzeniu dekorujemy polewą. Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do połączenia. Wylewamy na ciasto. Dodatkowo można jeszcze posypać po wierzchu posypką czekoladową.
Inspiracja: https://ilovebake.pl/przepis/smietankowe-ciasto-czekoladowe
To chyba będzie też moje ulubione ciasto
Super! Ciasto jest pyszne, więc jestem tego pewna 🙂
Śmietana nie zważy się od gorącej kawy ?
U mnie wyszło ok