Ciasto z masą z białej czekolady i owocami

Korzystając z truskawkowego sezonu, zawsze szykuję jakieś ciasto z tymi owocami. Ostatnio w czołówce tych najbardziej lubianych jest połączenie cienkiego biszkoptu, śmietanowej masy z białą czekoladą oraz owoców przykrytych galaretką. Jeśli chodzi o owoce, to szczególnie mocno polecam Wam przygotować sobie taki miks owoców jagodowych i wykorzystać i truskawki i maliny i jeżyny i borówki.

Sama masa, fakt, jest dość słodka (wszak mamy tutaj 2 mocno słodkie białe czekolady), ale super komponuje się ona ze świeżymi owocami i galaretką. Spróbujcie!

Ja ostatnio zrobiłam to ciasto razem z kruchym ciastem, rabarbarem i budyniową pianką (na które dodam kiedyś przepis na blog) i dosłownie nie mogłam stwierdzić, które z tych ciast lubię bardziej. Po prostu oba są tak samo rewelacyjne, choć każde jest zupełnie inne 🙂

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 lekko kopiaste łyżki drobnego cukru
  • 4 lekko kopiaste łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody

Masa z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 600-660 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • około 600 g truskawek lub malin lub borówek lub (najlepiej) miks owoców jagodowych
  • 2 op. galaretki poziomkowej

Biszkopt:

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut; masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Wlewamy olej oraz wodę i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Studzimy.

Uwaga: Gotowe ciasto można dodatkowo nasączyć wodą zmieszaną z niewielką ilością cukru i soku z cytryny, choć moim zdaniem biszkopt z dodatkiem wody i oleju już tego nasączenia nie potrzebuje.

Krem z białej czekolady:

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

300-330 ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy garnek z palnika, a do ciepłej śmietanki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Odstawiamy na 2 minutki. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy wszystko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Schładzamy do temperatury pokojowej.

Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przestudzoną śmietankę z czekoladą i żelatyną (jeśli masa z czekoladą zbyt mocno zgęstnieje i pojawią się gdzieniegdzie większe „grudki”, należy PRZED połączeniem jej z ubitą śmietanką, rozmieszać ją energicznie rózgą kuchenną). Miksujemy do połączenia. Powstałą masę od razu wykładamy na wierzch biszkoptu, wyrównujemy.

Dodatkowo:

Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Na masie z białej czekolady rozkładamy owoce. Zalewamy je tężejącą galaretką.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, do całkowitego stężenia galaretki.