Proste ciasto z truskawkami

Proste ciasto biszkoptowe na oleju z dodatkiem truskawek, takiego właśnie się mi chciało. Ciasto jest szybkie i puszyste.

Wystarczą podstawowe składniki + truskawki, by cieszyć się smakiem prawdziwie letniego ciasta z truskawkami 🙂

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego, 16 g (można pominąć)
  • 2/3 szkl. oleju
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 – 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 500-600 g truskawek
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia

Całe jajka ubijamy wraz z cukrami na jasną i puszystą masę (zajmie to około 10 minut; masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość). Cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej oraz mleko. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najmniejszej mocy miksera lub składniki mieszamy szpatułką (ciasto będzie dużo gęstsze, niż typowy biszkopt, tak by utrzymało truskawki). Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wyrównujemy szpatułką.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, odstawiamy na sicie do odcieknięcia. Następnie kroimy na pół i oprószamy kaszą manną. Rozkładamy na wierzchu ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut (do tzw suchego patyczka).

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.