Schab w sosie ogórkowym

Wiem jak bardzo lubicie schab w sosie cebulowym. Przepis popularny jest szczególnie mocno na serwisie Pinterest, gdzie co chwilę zbiera pozytywne komentarze. Postanowiłam, troszkę na nim bazując, przygotować schab w sosie z dodatkiem kiszonych ogórków. Wyszło bardzo ciekawie.

Schab podałam z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami z cebulką. Polecam.

  • 4 plastry schabu
  • mąka krupczatka
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kiszone (około 250-300 g)
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta kurkumy
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • oliwa do smażenia

Cebule kroimy w piórka. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki.

Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące krupczatce.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej z obu stron plastry schabu. Pod koniec dodajemy cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy wszystko razem. Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą (u mnie bulion warzywny), dodajemy listek laurowy i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut lub wg potrzeby). Pod koniec dodajemy tarte ogórki oraz około 1/2 łyżeczki cukru, wlewamy słodką śmietankę, oraz oprószamy szczyptą kurkumy i pieprzu do smaku.

Uwagi:

Gdyby w trakcie duszenia sos zbyt szybko odparował, należy dolać na patelnię niewielką ilość wody. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody – wówczas proponuję wyjąć mięso z patelni, dodać mąkę z wodą, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, a gdy sos zgęstnieje włożyć ponownie mięso.

Ja smażyłam mięso partiami, najpierw 2 plastry schabu, odłożyłam je na bok i dodałam kolejne 2 sztuki. Pod koniec dodałam cebulę. Dołożyłam mięso, ale trzymałam je na patelni jedno na drugim, do czasu, aż cebula zmiękła. Dalej jak w przepisie.

gkpk 8/2016 z moimi zmianami