Schab w sosie ogórkowym
Wiem jak bardzo lubicie schab w sosie cebulowym. Przepis popularny jest szczególnie mocno na serwisie Pinterest, gdzie co chwilę zbiera pozytywne komentarze. Postanowiłam, troszkę na nim bazując, przygotować schab w sosie z dodatkiem kiszonych ogórków. Wyszło bardzo ciekawie.
Schab podałam z kaszą jęczmienną i tartymi buraczkami z cebulką. Polecam.
- 4 plastry schabu
- mąka krupczatka
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone (około 250-300 g)
- 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 1 listek laurowy
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- szczypta kurkumy
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz, szczypta cukru
- oliwa do smażenia
Cebule kroimy w piórka. Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki.
Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące krupczatce.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej z obu stron plastry schabu. Pod koniec dodajemy cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy wszystko razem. Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą (u mnie bulion warzywny), dodajemy listek laurowy i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut lub wg potrzeby). Pod koniec dodajemy tarte ogórki oraz około 1/2 łyżeczki cukru, wlewamy słodką śmietankę, oraz oprószamy szczyptą kurkumy i pieprzu do smaku.
Uwagi:
Gdyby w trakcie duszenia sos zbyt szybko odparował, należy dolać na patelnię niewielką ilość wody. Gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody – wówczas proponuję wyjąć mięso z patelni, dodać mąkę z wodą, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, a gdy sos zgęstnieje włożyć ponownie mięso.
Ja smażyłam mięso partiami, najpierw 2 plastry schabu, odłożyłam je na bok i dodałam kolejne 2 sztuki. Pod koniec dodałam cebulę. Dołożyłam mięso, ale trzymałam je na patelni jedno na drugim, do czasu, aż cebula zmiękła. Dalej jak w przepisie.
gkpk 8/2016 z moimi zmianami