Sałatka szynkowa 2

Szynkowa sałatka w sosie majonezowo-pomidorowym. Smaczna i wyrazista. To już druga odsłona tego typu sałatki. Jak dla nas jest świetna i osobiście bardzo lubię od czasu do czasu do niej wracać. Dziś z dużą ilością jajek oraz z papryką konserwową. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Dobrze sprawdzi się w roli sałatki na kolację, czy sałatki na święta.

  • około 400-450 g szynki (u mnie częściowo szynka konserwowa, a częściowo polędwica wieprzowa)
  • 1 czerwona cebula
  • 5-6 jajek
  • 7-8 ogórków konserwowych
  • 2/3 małego słoika papryki konserwowej, najlepiej bez skórki (fajna jest piquillo z Lidla)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • około 100 g żółtego sera/oscypka/rolady ustrzyckiej

Sos:

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki mielonej papryki
  • około 60 g koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek majonezu kieleckiego

W garnku umieszczamy koncentrat, olej, musztardę, cukier, ocet oraz mieloną paprykę i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Łączymy z majonezem.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Szynkę, ser, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misce (Uwaga! ja nie dodaję całego sosu, wolę jak jest go nieco mniej – max 4-5 łyżek).