Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem

Często pytacie co można zrobić z mięsa mielonego oprócz kotletów mielonych czy spaghetti z sosem pomidorowym.

Mięso mielone daje wiele możliwości, a jedną z nich są różnego rodzaju pieczenie.

Taka rolada z mięsa mielonego nie tylko ładnie wygląda, jest podzielna, ale też bardzo dobrze smakuje.

Możecie przygotować ją zarówno na odświętny obiad, jak i taki w środku tygodnia.

Jeśli nie zjecie całej porcji przy obiedzie, możecie wykorzystać ją na drugi dzień, dorabiając do mięsa jakiś sos, lub pokrojoną na cienkie plasterki położyć na kromce chleba i zjeść na kolację.

  • około 800 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
  • 1 kajzerka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g szynki
  • 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach)
  • 200 g boczku surowego w plastrach

Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy do namoknięcia, a następnie dokładnie odciskamy.

Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Na blacie rozwijamy folię spożywczą (najlepiej w dwóch rzędach, na zakładkę). Wykładamy mięso mielone. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi, formujemy prostokąt o długości keksówki (u mnie foremka o wymiarach 25x14cm).

Na mięsnej masie rozkładamy plasterki szynki oraz plastry mozzarelli. Pomagając sobie folią spożywczą zwijamy mięsną masę w roladę. Gotową roladę obkładamy plasterkami boczku. Ostrożnie przenosimy do foremki do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na około godzinę.