Makaronowa sałatka z pieczarkami i porem
Jeżeli lubisz makaronowe sałatki, polecam bardzo proste, a zarazem smaczne połączenie pieczarek, pora i jajek. Sałatka jest świetna, z powodzeniem spełni rolę zarówno tej imprezowej jak i np sałatki na kolację czy śniadanie.
Ja do przygotowania sałatki wykorzystuję brązowe pieczarki, ale równie dobrze sprawdzą się białe. Warto też sięgnąć po drobny makaron, gdyż taki w sałatkach sprawdza się najlepiej.
- 250 g drobnego makaronu
- 300 g brązowych pieczarek
- 4-5 jajek
- 1 por
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- mielona papryka
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Por kroimy na mniejsze kawałki (w „kostkę”), oprószamy solą i odstawiamy na kilka minut, aż zmięknie.
Pieczarki trzemy na dużych oczkach tartki lub kroimy na półplasterki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle lub oliwie. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, mieszamy,
Aż ślinka cieknie! pysznie:)