Tosty francuskie z cukrową posypką
Tosty francuskie to fajny pomysł dla miłośników śniadań na słodko.
Osobiście nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale tosty francuskie, zwłaszcza w wersji z cukrową posypką, lubię szczególnie mocno. Kojarzą mi się z czasami mojego dzieciństwa, kiedy to „zajadałam się” zwykłym chlebem z masłem i cukrem, czy w późniejszym czasie chlebem w jajku. W przypadku tego przepisu mam takie 2w1 😉
Do przygotowania tostów francuskich potrzebne będzie pieczywo, jajka, mleko, cukier oraz cynamon (choć z dwóch ostatnich można zrezygnować). Można wykorzystać bagietkę paryską, chałkę czy nawet, jak w moim przypadku, zwykły chleb tostowy. Najlepszy wybór to jednak chałka 😉
Kromki pieczywa moczy się w mieszance mleczno-jajecznej i smaży na maśle. Dodatkowo, jeszcze ciepłe, można obtoczyć w cukrze z cynamonem. Ja zabieg ten stosuję tylko z jednej strony, a aby nie przesadzić z ilością słodyczy, delikatnie strząsam nadmiar cukru.
Tosty:
- chleb tostowy lub chałka
- 2-3 jajka
- około 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
- masło
Posypka cukrowa:
- kilka łyżek drobnego cukru
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Cukier drobny, trzcinowy oraz cynamon mieszamy w szerokiej miseczce lub na talerzu. Odkładamy.
Do większej miski wybijamy jajka. Dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy oraz po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i cynamonu. Mieszamy rózgą lub widelcem do połączenia.
W przygotowanej mieszance mleczno-jajecznej zanurzamy kromki chleba, z jednej i drugiej strony. Przenosimy na patelnię i smażymy na maśle, z obu stron do zezłocenia. Od razu po zdjęciu z patelni, zanurzamy kromki w mieszance cukrowej (u mnie tylko z jednej strony). Odstawiamy na kratkę.
Na patelnię dajemy kolejną porcję masła (1 łyżkę) i smażymy kolejne tosty. Jeśli tosty rumienią się zbyt mocno i szybko, należy zmniejszyć moc palnika.