Serniczek kawowy na biszkopcie

Przepyszne ciasto na różne okazje jak i bez okazji.

Na kakaowym biszkopcie rozprowadzona została serowa masa z dodatkiem mleka w proszku oraz kawy, na niej są biszkopty, które przykrywa galaretka brzoskwiniowa.

Ciasto ma wspaniałą konsystencję, nie jest przesłodzone. Idealne do kawy, choć nie tylko.

Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis i go wypróbowałam. Polecam i Wam!

Zobacz też przepis na Cappuccino na zimno

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 lekko kopiate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka oleju

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Mój Ulubiony)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • około 200 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 3 i 1/2 szkl. gorącej wody

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę przesianą z kakao. Miksujemy tylko do połączenia.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.


Do szklanki wsypujemy kawę oraz żelatynę, zalewamy je, do pełnej szklanki, gorącą wodą. Mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy do temperatury pokojowej.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć (uwaga! nie może być ubita całkiem na sztywno) zatrzymujemy mikser, dodajemy cukier puder oraz twaróg i ponownie krótko miksujemy (kilka sekund). Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku, ponownie krótko miksujemy. Na samym końcu dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną, miksujemy. Masę od razu przekładamy na biszkopt, wyrównujemy.


Galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szkl. gorącej wody. Mniej więcej pół szklanki odlewamy do miseczki, pozostałą galaretkę odstawiamy do napęcznienia.

Okrągłe biszkopty nasączamy niewielką ilością galaretki (za pomocą pędzelka lub poprzez kilkusekundowe zanurzenie w miseczce z galaretką). Rozkładamy je na masie serowej. Zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Źródło