Makaron z warzywami w kremowym sosie pomidorowym
Pomysł na szybki wege obiad – makaron z cukinią, papryką i czerwoną cebulą w pomidorowym sosie z mascarpone.
na 3-4 porcje:
- 2 cukinie (najlepiej takie nie za grube)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej
- 1/2 op. mascarpone (około duże 3 łyżki)
- 1-1,5 łyżeczki cukru
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- makaron np penne
- olej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cukinie kroimy na ćwierć plasterki.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy cukinię oraz paprykę. Po około 5 minutach smażenia, podlewamy warzywa około 1/5 szklanki zimnej wody i dusimy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy passatę. Doprawiamy sos bazylią, oregano, cukrem, solą oraz pieprzem. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż do pożądanej miękkości warzyw (ja lubię jak pozostają średnio twarde). Na koniec dodajemy 2-3 łyżki mascarpone. Mieszamy, aż do połączenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Podajemy z warzywno-pomidorowym sosem, posypanie posiekaną natką pietruszki.