Ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym
To zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam w ostatnim czasie! Przy tej ilości ciast, które szykuję (nie wszystkie na bieżąco pojawiają się na blogu), muszę to tutaj zaznaczyć, aby przepis nie zgubił mi się w gąszczu innych. Zrobiłam je bez okazji, po prostu jako ciasto na weekend, nie mając co do niego jakichś większych oczekiwań, a tu proszę – wszystkim tak bardzo smakowało, że zniknęło w mgnieniu oka. To świetna opcja na różnego rodzaju święta czy rodzinne uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni.
Na całość składają się dwa placki przygotowane na samych białkach, jeden orzechowy, a drugi kokosowy. Przełożone są one dużą ilością kremu budyniowego przygotowanego na dużej ilości żółtek (pozostałych po pieczeniu placków). Kto raz spróbował masy budyniowo-żółtkowej, ten wie jak jest ona pyszna. Baaaardzo kremowa. Nam ta „kremowość” bardzo odpowiada.
Ciasto jest fantastyczne. Kto lubi orzechowo-kokosowe połączenia będzie bardzo zadowolony. No i ten krem! Niebo w gębie 🙂
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 niepełna szkl. drobnego cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1 niepełna szkl. drobnego cukru
- 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 1 niepełna szkl. cukru kryształu
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 10 żółtek
- 200 g masła (u mnie 85%)
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki rumu
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy mocno się spienią, dodajemy po 1 łyżce drobnego cukru. Miksujemy przez chwilę za każdym razem. Do gęstej, lśniącej piany wsypujemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) z papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do lekkiego zezłocenia).
Ciasto orzechowe:
W ten sam sposób szykujemy ciasto orzechowe: Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mielone orzechy zmieszane z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Krem budyniowy:
W 2/3 szklanki mleka mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy.
Pozostałe mleko (1 i 1/3 szklanki) wlewamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko cienkim strumieniem wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszamy (u mnie super się sprawdza drewniana pałka) i gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu o jednolitej konsystencji. Odstawiamy go do przestudzenia (wierzch można zabezpieczyć folią).
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Wlewamy rum do smaku (opcjonalnie, choć polecam). Na sam koniec dodajemy serek mascarpone, miksujemy krótko, do połączenia.
Składanie ciasta:
Na cieście orzechowym rozprowadzamy większą część kremu budyniowego, Dajemy ciasto kokosowe. Rozprowadzamy na nim pozostały krem budyniowy. Dowolnie dekorujemy (u mnie mielone orzechy i stara czekolada).
Inspiracja: www.najprzepis.pl/przepis/fenomenalne-kremowo-kokosowe-ciasto-raffaello-r294
Przepyszne ciasto
Przepyszne ciasto, dziekuje za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
dziekuje za wspaniale ciasto na przepis