Sałatka z tortellini, szynką i porem
Sałatka z tortelloni, porem, szynką konserwową, ogórkami i kukurydzą. Fajna na co dzień.
- 1 op. tortelloni (u mnie mięsne, 400 g)
- 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
- 200 g szynki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 por
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Tortelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Ogórka zielonego obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
Szynkę kroimy w kostkę.
Pora kroimy na mniejsze kawałki. Soli i odstawiamy na około 30 minut lub przelewamy wrzącą wodą.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy posiekanym koperkiem i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy po schłodzeniu.