Ciasto na coca-coli z masą orzechowo-twarogową
Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek bloga napisała, że ciasto na coca-coli jej nie wyrosło. Zrobiłam je, by sprawdzić czy przepis jest w porządku, a teraz zrobiłam je raz jeszcze. Za każdym razem wyszło wzorowo i pysznie. Poprzednie dwa przepisy zakładały przekrojenie ciasta na dwa blaty, więc piekłam je w mniejszej formie. Tym razem wykorzystałam blaszkę 21x32cm, a ciasto posłużyło za spód (no i również wyszło całkiem wysokie).
Na cieście kakaowym przygotowanym na bazie gazowanego napoju, znalazła się masa serowo-orzechowa z herbatnikami, a na wierzchu pianka śmietanowa, również z dodatkiem coca-coli/pepsi.
Początkowo miałam obawy co do pianki śmietanowej, bo podczas wykładania jej na wierzch ciasta wydawała się niezbyt stabilna. Na szczęście po schłodzeniu i całkowitym stężeniu doskonale trzymała formę.
Ciasto bardzo nam smakowało. Mam wrażenie, że zyskiwało na smaku z każdym kolejnym dniem. Po dwóch dniach miałam wrażenie, że spód smakuje niczym najlepsze brownie. Najlepiej smakowało krojone na cienkie kawałeczki, podawane po schłodzeniu.
Zobacz też inne przepisy na wykorzystanie coca coli w wypiekach: przepis na ciasto na coca coli z pianką śmietanową lub orzechowiec z niespodzianką
szklanka=250 ml
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- 2 lekko kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 250 g masła
- 1/3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. coca-coli/pepsi
Masa orzechowo-serowa
- 100 g herbatników
- 200 g mielonych orzechów
- 450 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń)
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. coca-coli/pepsi
- cukier puder do smaku (u mnie 4-5 łyżek)
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 lekko kopiaste łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. coca-coli/pepsi
Dodatkowo:
- około 100-120 g herbatników kakaowych
- mielone orzechy do oprószenia wierzchu lub kawałek tartej czekolady
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Pod koniec łączymy z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
W drugiej misce łączymy składniki mokre: masło z mlekiem, jajka oraz coca-colę/pepsi. Mieszamy rózgą, do połączenia.
Do naczynia z suchymi składnikami powoli wlewamy składniki mokre, mieszamy tylko do połączenia.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (do suchego patyczka).
Herbatniki kruszymy na piach. Łączymy ze zmielonymi orzechami. Zalewamy coca-colą/pepsi, mieszamy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przygotowaną masę orzechowo-herbatnikową oraz twaróg. Miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku (u mnie 4-5 łyżek) i miksujemy dalej, tylko do połączenia.
Żelatynę zalewamy coca-colą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia (jeśli napój po zmieszaniu z żelatyną mocno się spienił, warto spróbować go po podgrzaniu, czy w „piance” nie są wyczuwalne grudki żelatyny; podgrzewamy aż przestaną być wyczuwalne). Jeśli wolisz, możesz żelatynę rozpuścić po prostu w wodzie.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia.
Na przestudzonym cieście rozprowadzamy połowę masy serowo-orzechowej, wykładamy herbatniki kakaowe, oraz resztę masy. Następnie rozprowadzamy śmietankową piankę. Dowolnie dekorujemy (mielonymi orzechami lub tartą czekoladą).
Inspiracja – www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-coca-cola
Sztos!
Bardzo ciekawe i świetnie się prezentuje! 🙂