Sałatka z szynką, selerem konserwowym i ananasem
Zapraszam Was na pyszną sałatkę z szynką i selerem konserwowym. W składnikach znalazło się również kwaśne jabłko, ogórki konserwowe i słodki ananas z puszki.
Sałatka ma właśnie taki słodko-kwaśny smak i moim zdaniem wszystkie składniki super się ze sobą komponują. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Sałatki wychodzi duża miska.
Jeżeli lubisz sałatki z selerem konserwowym, koniecznie zobacz też przepis na pyszną sałatkę królewską, sałatkę z selera konserwowego z jajkiem i ananasem, sałatkę makaronową z szynką i selerem czy warstwową sałatkę z selera konserwowego i szynką. Wszystkie są pyszne i zdecydowanie warte uwagi przy planowaniu menu na wyjątkowe okazje.
- 200 g szynki konserwowej
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 2/3 puszki ananasa
- 1 mała czerwona cebula
- 1 kwaśnej jabłko
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu (ja preferuję w przypadku tej sałatki 2 łyżki majonezu łagodnego i 1 łyżka ostrzejszego)
- 1 pełna łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól
Szynkę kroimy na cieniutkie, krótkie paseczki.
Seler konserwowy wykładamy na sito, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki.
Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę.
Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy ocet winny, cukier puder, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy oraz sól, mieszamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy po schłodzeniu.
U ciebie same pyszności ale ja dziś z życzeniami CUDOWNEGO Nowego Roku i DOBRYCH Świąt!!!!:):)
Dziękuję, również życzę Wesołych Świąt! 🙂