Sałatka z szynką, selerem konserwowym i ananasem

Zapraszam Was na pyszną sałatkę z szynką i selerem konserwowym. W składnikach znalazło się również kwaśne jabłko, ogórki konserwowe i słodki ananas z puszki.

Sałatka ma właśnie taki słodko-kwaśny smak i moim zdaniem wszystkie składniki super się ze sobą komponują. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Sałatki wychodzi duża miska.

Jeżeli lubisz sałatki z selerem konserwowym, koniecznie zobacz też przepis na pyszną sałatkę królewską, sałatkę z selera konserwowego z jajkiem i ananasem, sałatkę makaronową z szynką i selerem czy warstwową sałatkę z selera konserwowego i szynką. Wszystkie są pyszne i zdecydowanie warte uwagi przy planowaniu menu na wyjątkowe okazje.

  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2/3 puszki ananasa
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 kwaśnej jabłko
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu (ja preferuję w przypadku tej sałatki 2 łyżki majonezu łagodnego i 1 łyżka ostrzejszego)
  • 1 pełna łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • sól

Szynkę kroimy na cieniutkie, krótkie paseczki.

Seler konserwowy wykładamy na sito, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki.

Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy ocet winny, cukier puder, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy oraz sól, mieszamy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy po schłodzeniu.