Sałatka z selera konserwowego, jajek i ananasa

Fani selera konserwowego powinni być smakiem tej sałatki zachwyceni.

To sałatka przygotowana na bazie sałatki królewskiej, ale w nieco skromniejszej wersji. Uważam, że niczego jej jednak nie brakuje. Jest pyszna.

Jeśli szukacie sałatki na święta czy inne rodzinne uroczystości, to bardzo ją Wam polecam.

  • 6 jajek
  • 2 słoiczki selera konserwowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Ananasa osączamy na sicie. Dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym (to ważne!)

Seler konserwowy osączamy na sicie. Dokładnie odciskamy. Przekładamy na deskę i z grubsza siekamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Szczypiorek drobno siekamy.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Mieszamy.