Kruche ciasteczka z bezą i orzechami wg siostry Anastazji
Pyszne ciasteczka, które zyskują na smaku z każdym kolejnym dniem. Jedne z moich ulubionych.
Z poniższych składników wychodzi całkiem solidna porcja ciasteczek. Część przygotowuję z orzechami, a część bez nich. Do wyboru;)
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 1 białko
- 120g cukru pudru
Dodatkowo:
- orzechy włoskie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je dosyć cienko na lekko podsypanym mąką blacie.
Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy przesiany cukier puder.
Okrągłą niedużą foremką lub kieliszkiem wykrawamy ciastka, przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na każdym ciasteczku rozprowadzamy pianę z białka (około 1/2 łyżeczki wykładamy na środek ciasteczka i zataczając łyżeczką koła, rozprowadzamy piankę po ciasteczku; przy samych krawędziach pozostawiamy puste miejsce). Na wierzchu układamy orzechy (połówki lub orzechy grubo posiekane).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 15 minut (aż beza się zezłoci – pod koniec pieczenia pilnujemy ciasteczek i w razie potrzeby pieczemy krócej/dłużej).
Mniam
Pyszne ,polecam zrobic z podwójnej porcji ❤️
Pyszne ciasteczka…nie można im się oprzeć
Przepyszne-proste do zrobienia -ja posypałam zmielonymi orzechami bo tylko takie miałam a bezę nałożyłam rękawem cukierniczym- bardzo fajny efekt.
Ale super! Użycie rękawa cukierniczego to świetny pomysł, też spróbuję następnym razem – będzie szybciej 😀
A ciasteczka faktycznie warto robić, bo tak jak Pani pisze, są przepyszne i proste 🙂
Pozdrawiam serdecznie
robiłam takie ciasteczka ale zawsze po upieczeniu odpadają mi bezy
zawsze nakładałam ją dokładnie na całość aż po brzegi czy to może być przyczyną
Tak naprawdę beza jest dosyć kapryśna i tych przyczyn może być wiele i mogą być skrajnie różne np zbyt wysoka temperatura pieczenia (każdy piekarnik piecze inaczej) czy nieodpowiednio długi czas pieczenia, niedostateczne ubicie białek (+ do tego wykorzystanie cukru kryształu, zamiast cukru pudru), lub odwrotnie – przebicie białek, czyli ubijanie ich zbyt długo.
Nie wiem czy robiła Pani z tego przepisu, czy z innego, ale dałabym im jeszcze szansę, bo są warte przygotowania 🙂
Dziękuję za odpowiedź- robiłam z innego przepisu który jest taki sam
mam go chyba ze 100 lat 😁naprawdę ciasteczka są super przekazałam przepis mojej córce i też jest zachwycona
pozdrawiam EB
Tak, te ciasteczka są przepyszne i zdecydowanie warte przekazywania z pokolenia na pokolenie 🙂
Dziękuję i pozdrawiam również:)