Ciasto biszkoptowo-orzechowe z masą kawową
Jeżeli szukacie fajnego pomysłu na świąteczne ciasto, a jednocześnie lubicie ciasta z dodatkiem kawy i orzechów, to polecam Wam tego przekładańca biszkoptowo-orzechowego. Ciasto jest przepyszne, i jak mało które tego typu, smakuje mi w wersji i prosto z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej.
Mamy tutaj biszkopt jasny posmarowany powidłami, dalej jest masa kawowa, ciasto białkowo-orzechowe, druga część masy kawowej, biszkopt i polewa.
Do przygotowania wkładki orzechowej, wykorzystałam dostępne w Lidlu, w okresie przedświątecznym, posiekane orzechy laskowe, ale mogą być też posiekane orzechy włoskie. Ciasto piekłam w niższej temperaturze, niż wcześniej piekł się biszkopt, natomiast pod koniec zwiększyłam nieco moc, by ciasto ładnie się przyrumieniło. Początkowo było dosyć mięciutkie, nabrało właściwej konsystencji po przestudzeniu.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju + 2 łyżki zimnej wody
- opcjonalnie – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto białkowo-orzechowe:
- 200 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
- 140 g drobnego cukru
- 6 białek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:
- 300 g masła
- 6 żółtek
- 4-5 łyżek drobnego cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy miód oraz orzechy zmieszane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 30-40 minut (na ostatnie 5-10 minut można zwiększyć temp. do 180 stopni, by ciasto nieco się przyrumieniło. U mnie ciasto początkowo było dosyć miękkie, nabrało właściwej konsystencji po przestudzeniu).
Krem:
Miękkie masło ucieramy na puch.
Żółtka ubijamy wraz z cukrem w kąpieli wodnej (przeczytaj uwagi pod przepisem). Pod koniec dodajemy kawę, miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Następnie miksujemy przez chwilę na blacie, by masa nieco się przestudziła. Dodajemy do utartego masła, miksujemy do połączenia.
Przełożenie:
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy powidłami śliwkowymi. Rozprowadzamy połowę masy. Dajemy placek orzechowy. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Wierzch dekorujemy ulubioną polewą.
Uwagi: Kąpiel wodna polega na tym, że garnek z żółtkami i cukrem stawiamy na innym garnku wypełnionym niewielką ilością wody. Garnek z wodą powinien być na tyle duży, by garnek ze składnikami oparł się na jego brzegach. Wody powinno być mniej więcej do 1/4 – 1/3 objętości – garnek z żółtkami i cukrem nie może stykać się z taflą wody. Najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika niemalże do minimum (u mnie woda gotowała się „na 2”, w 9 stopniowej skali kuchenki). Na garnku z lekko gotującą się wodą, stawiamy garnek z żółtkami i cukrem i powoli miksujemy, na niezbyt wysokich obrotach miksera (u mnie 3 na 6). Miksujemy tak długo, aż masa stanie się wyraźnie gęstsza i jaśniejsza – może to zająć nawet około 10-15 minut. Kiedy masa zgęstnieje i rózgi miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady, dodajemy kawę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.
Jeżeli po połączeniu masy żółtkowo-kawowej z masłem wyda Ci się ona mało słodka, możesz dodać troszkę cukru pudru do smaku i ponownie krótko zmiksować.
ależ cudownie wygląda to ciasto
Dziękuję
Jaka kawa?
Rozpuszczalna typu crema
A można zamiast tej masy kawowej dodać coś innego? Np kajmak albo i inna masę, nie przepadamy za dodatkiem kawy w ciastach
Tak, masło utarte z kajmakiem tez będzie fajną opcją
Czy kawę rozpuścić czy wsypać w granulkach
Polecam kawę typu crema, ona jest taka drobniutka. Ja wsypywalam bezpośrednio do masy, nie rozpuszczalam wcześniej
Czy masa zgęstnieje jak Masło rozpuszczane i jest na gorąco ucierane?
Ucieramy miękkie masło. Nie rozpuszczamy go.
Żółtka też dodajemy do masła po lekkim ich przestudzeniu (po to miksuje się je jeszcze już poza kąpielą wodną, aby masa nieco się przestudziła).