Makowe Fale Dunaju z gruszkami

Za każdym razem gdy publikuję przepis na ciasto Fale Dunaju, dostaję od Was informację, z jakimi jeszcze innymi owocami je lubicie. Mam wrażenie, że zawsze oprócz jabłek, wiśni, malin czy brzoskwiń (które do tej pory wykorzystywałam) polecacie też gruszki i agrest. No i ja słuchając tych Waszych polecajek, tworzę, ku uciesze moich domowników, za każdym razem nową wersję Fal Dunaju.

Tym razem zrobiłam ciasto z gruszkami, ALE… żeby było nieco inaczej, do drugiej części ciasta, zamiast kakao, dodałam suchy mak, a masę, zamiast tradycyjnej budyniowej przygotowałam na bazie masła, serka homogenizowanego i mleka w proszku. Do tego moja ulubiona polewa z żelatyną i kwaśną śmietaną i wyszło z tego CUDOWNE ciacho, idealne na każdą okazję.

Poważnie jestem tak bardzo zadowolona z efektu końcowego, że do tej pory zjadłam go już zdecydowanie za dużo 😉 No, ale smakuje mi, i to bardzo! A masa + ta polewa? Bajka!

Mieliście rację, że gruszki w tym wydaniu to świetny pomysł. Wykorzystałam odmianę Konferencja, dosyć twardą jeszcze. Mam wrażenie, że gdyby gruszki były miększe, nie zdałoby to egzaminu. A tak, śmiem twierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych propozycji na to ciacho.

Jest super i jeszcze raz je Wam polecam. Idealne na święta czy inne ważne uroczystości.

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 7 jajek
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1/3 szkl. suchego maku
  • 2-3 gruszki (w zależności od wielkości, ja wykorzystałam dosyć duże konferencje)

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Obie kostki masła najlepiej wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta, aby odpowiednio zmiękło. Odpowiednio wcześniej wyjąć również serek homogenizowany.

Ciasto

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 całym jajku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (ja pod koniec mieszam składniki za pomocą szpatułki – koniecznie w jednym kierunku).

Mniej więcej 2/3 masy wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pozostałą masę łączymy z makiem i wykładamy na ciasto jasne.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Rozkładamy na cieście, delikatnie je w niego dociskając.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Masa:

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. W dwóch turach, naprzemiennie, dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczoną (na najmniejszej mocy palnika) żelatynę.

Masę wykładamy na przestudzone ciasto.

Polewa:

Jedną łyżkę żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Masło rozpuszczamy wraz z 5 łyżkami cukru pudru oraz 2-3 łyżkami kakao. Masy nie trzeba zagotowywać, ja podgrzewam na małym ogniu. Gdy składniki się połączą, rondelek zdejmujemy z palnika, a w ciepłej masie kakaowej rozpuszczamy żelatynę. Powinna powstać gładka, dosyć gęsta polewa. Jeśli masło wyraźnie oddzieli się od pozostałych składników należy energicznie rozmieszać całość małą rózgą kuchenną. Na koniec do masy dodajemy po 1 łyżce gęstej śmietany, za każdym razem mieszamy do połączenia.

Polewę odstawiamy na kilka minut do przestudzenia, następnie wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy.