Kulki ryżowe
Z tymi kulkami z ryżu preparowanego wiążą się miłe, wakacyjne wspomnienia sprzed kilku lat.
To na wakacjach właśnie, późnym wieczorem, po intensywnym, długim dniu, moje dziecko zmieniając kanały telewizyjne, znalazło program Deserownia. Oczywiście, nie było zmiłuj, musiałam obejrzeć go razem z nim. Między innymi, był w nim właśnie przepis na te ryżowe kule z mlekiem w proszku. Od razu wiedziałam, że po powrocie do domu, zrobimy je 😉
- 90 g ryżu preparowanego
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 2 szkl. mleka w proszku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do połączenia się składników (nie gotujemy!). Zdejmujemy z palnika i dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie do masy przesiewamy mleko w proszku, mieszamy, aż do otrzymania gęstej, jednolitej masy.
Ryż podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Dodajemy do pozostałych składników.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki. Odstawiamy do stężenia.