Szarlotka z pianką i kruszonką
Tradycyjne ciasta są najlepsze i ja bardzo lubię do takich „starych” przepisów wracać. Jednym z nich jest klasyczna szarlotka z białkową pianką.
To ciasto nigdy się nie nudzi i z roku na rok z przyjemnością je powtarzam. Szarlotka ta jest z dużą ilością jabłek oraz lekką białkową pianką. Jest to ciasto, które obowiązkowo trzeba zrobić w okresie jesiennym. Smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom.
Ciasto jest pyszne i zyskuje z każdym kolejnym dniem. Początkowo może się nieco kruszyć, ale w kolejnych dniach nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
Masa jabłkowa:
- 1,3 – 1,5 kg jabłek
- 1/2 małej cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1 op. kisielu cytrynowego bez cukru
Białkowa pianka:
- 4 białka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na blat, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka – początkowo składniki siekamy nożem, a następnie rozcieramy między palcami, aż do uzyskania „kruszonki”.
Większą część kruszonki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Drugą część odkładamy do miseczki.
Zarówno blaszkę z ciastem, jak i miseczkę z kruszonką wstawiamy do lodówki.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Garnek z jabłkami stawiamy na palniku. Dodajemy około 50-60 ml wody oraz cukier i podgrzewamy, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodajemy proszek kisielowy, mieszamy chwilę jeszcze podgrzewając na niewielkim ogniu.
Pianka:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier.
Składanie:
Uprażone jabłka wykładamy na kruszonkę w blaszce, wyrównujemy. Następnie dajemy ubitą pianę z białek. Wierzch posypujemy odłożoną wcześniej kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
Znakomita szarlotka, uwielbiam z pianką. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo, pozdrawiam również