Udka kurczaka z boczkiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Niespecjalnie przepadam za udkami kurczaka z piekarnika, ale takie smażone/duszone lubię bardzo.
Jeżeli Wy również lubicie duszone udka kurczaka, zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Mięso wychodzi delikatne i aromatyczne, a sos pyszny. Dodatek cebuli, boczku i szpinaku robi robotę 🙂
Przepis jest prosty i stosunkowo szybki do przygotowania. To świetny pomysł na obiad.
- 4-5 udek kurczaka bez kości
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- około 100 g boczku surowego, pokrojonego w kostkę
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 ml bulionu
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 1-2 garście świeżego szpinaku
- mielony imbir
- mielona papryka
- sól, pieprz
- oliwa
Udka dajemy na desce skórką do dołu, nacinamy równolegle (starając się nie przeciąć mięsa na wylot) co około 1,5 cm. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru i mielonej słodkiej papryki. Skrapiamy łyżką oliwy, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dajemy boczek. Po dosłownie 1-2 minutach dokładamy udka kurczaka, smażymy, najpierw skórką do dołu, po kilka minut z obu stron. Kiedy mięso się zarumieni na patelnię dodajemy posiekaną w dużą kostkę cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Wlewamy bulion oraz śmietankę i dusimy całość, aż sos wyraźnie się zredukuje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan oraz świeży szpinak. Podgrzewamy dalej, aż ser się roztopi, a szpinak „zwiędnie”.
UWAGI: nacinanie kurczaka nie jest krokiem koniecznym, ale dzięki temu przyprawy łatwiej wnikają w mięso.
Jeśli nie czujesz się pewnie w trybowaniu kurczaka lub nie lubisz mięsa ze skórką, możesz kupić udka bez skóry i kości. Ja zostawiam skórkę na czas smażenia, ale potem ją odrzucam – ta smażona/duszona nigdy nie wychodzi mi tak chrupiąca jak ta z piekarnika.
Należy pilnować, by nie przypalić boczku, ani cebuli. Ja boczek miałam dosyć tłusty i pokrojony na grubsze paseczki. Jeśli wolisz, możesz najpierw przesmażyć boczek, potem osobno mięso, a pod koniec cebulę.
Podsmażone udka wyjmuję z sosu przed podaniem parmezanu oraz szpinaku. Całość dokładnie mieszam i dokładam mięso z powrotem na patelnię.