Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami poleca się na obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią smak pieczonej papryki. Dzięki temu, że paprykę dodajemy w różnych kolorach, zapiekanka nie tylko dobrze smakuje, ale też fajnie, kolorowo wygląda. Oprócz papryki w zapiekance znalazły się też ogórki konserwowe i cebula. Zdecydowałam się również na wykorzystanie mięsa z udek kurczaka, które po zapieczeniu nie jest tak suche jak mięso z piersi, tylko mięciutkie i soczyste.

Bardzo lubię wszelakie zapiekanki, nie tylko ze względu na możliwość wysprzątania lodówki. W zasadzie decydując się na przygotowanie jej, robię to głównie ze względu na smak. Zapieczone składniki z dodatkiem ciągnącego się sera, to zdecydowanie to, co lubię najbardziej.

A Wy, lubicie zapiekanki?

  • 200 g ryżu
  • 500 g udek bez skóry i kości
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 3 różnokolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 1 op. mozzarelli w zalewie (kulka)
  • 250 g tartej mozzarelli
  • granulowany czosnek
  • szczypta curry
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy ze szczyptą curry.

Ogórki konserwowe kroimy na plasterki. Rozkładamy na warstwie ryżu.


Cebulę kroimy w piórka.

Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na paseczki.

Oczyszczone udka kurczaka kroimy na paseczki. Oprószamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz szczyptą imbiru. Mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy mięso z udek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor dodajmy pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Następnie dodajemy słodką śmietankę. Gotujmy aż do lekkiego zredukowania płynu.


Warstwę ogórków posypujemy mniej więcej połową tartej mozzarelli. Rozkładamy porwaną w dłoniach na mniejsze kawałki mozzarellę z zalewy. Następnie wykładamy kurczaka z warzywami (u mnie śmietanka słabo się zredukowała, wyłożyłam więc warzywa z kurczakiem, a następnie redukowałam już samą śmietankę na patelni. Polałam nią składniki zapiekanki). Wierzch posypujemy resztą tartej mozzarelli.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.