Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem

Jeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem.

Na blogu jest już jedna sałatka na bazie kapusty pekińskiej i tuńczyka z jajkami i kukurydzą (przepis TUTAJ), z tym, że jest to sałatka z dodatkiem majonezu. Ta dzisiejsza jest natomiast z ziołowym winegretem i jest zdecydowanie lżejsza, bardziej świeża, idealna na ciepłe dni.

  • 1 mała kapusta pekińska (lub 1/2 większej)
  • 1-2 długie zielone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała puszka kukurydzy

sos ziołowy:

  • 1/4 szkl. oleju/oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno siekamy, przekładamy do miski.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na grubsze kawałki.

Cebulę drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy osączonego z zalewy, lekko rozdrobnionego tuńczyka.


W słoiczku umieszczamy oliwę, miód, musztardę, ocet oraz wrzącą wodę. Dokładnie potrząsamy (zakręconym słoiczkiem), aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane drobno zioła. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Sos mieszamy ze składnikami sałatki.