Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Jeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem.
Na blogu jest już jedna sałatka na bazie kapusty pekińskiej i tuńczyka z jajkami i kukurydzą (przepis TUTAJ), z tym, że jest to sałatka z dodatkiem majonezu. Ta dzisiejsza jest natomiast z ziołowym winegretem i jest zdecydowanie lżejsza, bardziej świeża, idealna na ciepłe dni.
- 1 mała kapusta pekińska (lub 1/2 większej)
- 1-2 długie zielone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
sos ziołowy:
- 1/4 szkl. oleju/oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 kopiasta łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno siekamy, przekładamy do miski.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na grubsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy osączonego z zalewy, lekko rozdrobnionego tuńczyka.
W słoiczku umieszczamy oliwę, miód, musztardę, ocet oraz wrzącą wodę. Dokładnie potrząsamy (zakręconym słoiczkiem), aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekane drobno zioła. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sos mieszamy ze składnikami sałatki.
Pyszna sałatkowa propozycja. Mniam 🙂