Tortilla z polędwiczką i warzywami

Jeśli brakuje Ci pomysłu na kolację, polecam tortillę/piadę z polędwiczką wieprzową i warzywami. Jest pyszna i sycąca.

Zamiast placków tortilli możesz wykorzystać właśnie piadę. Są to placki podobne wyglądem do tortilli, ale z o niebo lepszym składem. Niestety są też nieco grubsze i mniej elastyczne. Dostępne są np w Lidlu, pakowane po 3 sztuki w opakowaniu. Mąż kupił mi je przez pomyłkę zamiast tortilli właśnie, o czym dowiedziałam się dopiero szykując to danie. Na szczęście było pysznie 🙂

  • 4 placki tortilli pszennej lub 3 sztuki piady
  • 1 op. serka kanapkowego śmietankowego typu Almette
  • 1 nieduża polędwiczka wieprzowa
  • 1-2 papryki (czerwone, lub czerwona i żółta)
  • sałata rzymska
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek sera cheddar
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka.

Sałatę szatkujemy.

Ser cheddar kroimy na cienkie plasterki (fajnie sprawdza się w tym celu obieraczka do warzyw).

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę. Obsmażamy krótko na patelni, na niewielkiej ilości oleju.

Oczyszczone mięso kroimy na paski. Obsmażamy krótko na niewielkiej ilości oleju, najlepiej w 2 partiach. Pod koniec smażenia oprószamy solą oraz pieprzem.


Placki tortilli/piady podgrzewamy na patelni grillowej. Smarujemy serkiem kanapkowym, oprószamy ziołami, a następnie rozkładamy sałatę, cebulę, ser cheddar, polędwiczkę oraz paprykę. Składamy na pół lub dowolnie zwijamy.