Szybkie pizzerinki – bez wyrastania
Moja rodzina uwielbia pizzę i często pyta czy mogłabym ją przygotować. Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na nasze ulubione ciasto na pizzę, które im dłużej leżakuje w lodówce, tym jest smaczniejsze. W tym temacie nic się nie zmieniło – wciąż je uwielbiamy. Nie zawsze jednak mamy czas, by ciasto mogło odpowiednio długo fermentować. Czasem zachcianka złapie nas tu i teraz. I co wtedy? Wtedy można przygotować ekspresowe pizzerinki bez wyrastania. Ciasto co prawda jest mocno inne, niż takie typowo pizzowe, ale tutaj chodzi o to by było szybko i smacznie. A moim zdaniem smacznie jest. Szybko też 😉
Przepis inspirowany blogiem szefowawswojejkuchni. Idealny na zaspokojenie „pizzowej zachcianki”.
A na blogu znajdziesz też przepis na pizzerinki w bardziej tradycyjnym wydaniu (przepis – KLIK)
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 7 plasterków szynki
- kilka garści sera gruyere
- kilka pieczarek, 5-6 sztuk
- 1/2 cebuli
- salami – 14 plasterków lub więcej, wg uznania
- 1 op. mozzarelli light – opcjonalnie
- koncentrat pomidorowy
- oregano
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem.
Mleko lekko podgrzewamy. Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże, mieszamy. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki.
Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego (po około 1/2 łyżeczki na porcję). Oprószamy suszonym oregano. Każdy placek posypujemy garścią tartego sera gruyere (może być inny). Kładziemy plasterek szynki, pieczarki, piórka cebuli i salami. Na wierzchu dodatkowo można rozłożyć kawałki mozzarelli, które można oprószyć szczyptą słodkiej mielonej papryki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do zarumienienia, przez około 10-15 minut.