Sałatka z kurczakiem i sosem koperkowym

Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej z rukolą, kurczakiem i koperkowym sosem. Bardzo fajna zarówno na co dzień jak i jako poczęstunek dla gości.

„Sekretny składnik” stanowi „kruszonka” z tortilli. Zobacz, jak taka prosta sałatka może dobrze smakować.

  • 300 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi kurczaka)
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, curry, sól, pieprz)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 160 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 placek tortilli
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • olej

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu Kieleckiego*
  • 1 łyżka majonezu Hellmann’s Babuni*
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • około 1/2 łyżeczki przyprawy do tzatzików
  • pieprz

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Tortillę smarujemy niewielką ilością oleju. Z jednej strony posypujemy mieloną papryką. Podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron, aż stanie się lekko chrupiąca (uwaga, aby tortilli nie spalić). Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze kawałki, po czym kruszymy w rozdrabniaczu.

Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy mieloną papryką, curry, solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Smażymy na niewielkiej ilości oleju.

Oba majonezy łączymy z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do tzatzików, mieszamy.

W misce umieszczamy przygotowane składniki: kapustę pekińską, rukolę, ogórka, paprykę, kukurydzę, słonecznik oraz kurczaka. Składniki mieszamy z sosem (uwaga! po dodaniu sosu rukola szybciej straci świeżość, dlatego jeśli nie podajemy jej od razu, sos można wyłożyć na wierzch sałatki w kilku miejscach, a resztę zostawić w słoiczku i wykładać bezpośrednio na sałatkę na talerzu). Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę pokruszoną tortillą.


Uwaga: Przygotowując sos lubię łączyć dwa rodzaje majonezu – jeden wyrazisty, drugi nieco łagodniejszy. Jak dla mnie ta kombinacja wychodzi najsmaczniejsza, ale…. to tylko moje zdanie. Jeśli chcesz, użyj swojego ulubionego majonezu.