Kluski Leniwe

Jeżeli szukasz pomysłu na delikatny i szybki obiad, polecam Ci właśnie te kluseczki twarogowe.

To najlepsze kluski leniwe jakie do tej pory jadłam. Szybkie i bezproblemowe do przygotowania.

My lubimy je tak bardzo, że ostatnio robiłam je praktycznie tydzień w tydzień. Dla naszej trójki robię z poniższych proporcji, ale jeśli do obiadu włączają się jeszcze rodzice, robię podwójną porcję. Taką podwójną porcją spokojnie naje się do syta (!) 5 głodnych osób 😉

Kluski leniwe podajemy najczęściej na dwa sposoby, z masełkiem i bułką tartą lub polane masełkiem i posypane cukrem. W obu wersjach smakują świetnie.

na 3 porcje:

  • 500 g tłustego twarogu (kupuję Delikate z Biedronki, pakowany po 500 g, nie jest kwaśny i ma dobrą konsystencję do tych klusek; aczkolwiek raz trafiłam na partię, gdzie ser był „suchy” i musiałam do masy dodać dodatkowe małe jajko)
  • 2 jajka
  • sól
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 2/3 szkl. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczyptę soli oraz rozbełtane jajka. Mieszamy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki, wyrabiamy do połączenia.

Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej (na lekko podsypanym mąką blacie) formujemy wałek. Kroimy na ukośne kawałki.

Kluski wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy przez około 40 sekund od wypłynięcia na powierzchnię (woda nie może mocno wrzeć, tylko delikatnie „bulgotać”). Wyjmujemy łyżką cedzakową.


Na patelni, na średnim ogniu, rumienimy 2-3 łyżki bułki tartej. Gdy zacznie się złocić, dodajemy 3-4 łyżki masła. Roztapiamy.

Kluski wkładamy na patelnię i obtaczamy w maśle z bułką lub polewamy nią już na talerzu. Podajemy posypane cukrem.

Można również pominąć dodatek bułki tartek i gotowe kluski polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Obie wersje są pycha!