Gofry bananowe
Gofry o wyraźnym bananowym posmaku. Nie tak chrupiące, jak gofry bez dodatków (np z TEGO przepisu), ale równie smaczne.
Szczególnie mocno przypadły do gustu mojemu Synkowi – po prostu nie mógł się ich nachwalić 🙂
Takie gofry bananowe to propozycja na śniadanie lub deser.
Z poniższych składników wyszło mi 8 małych gofrów.
- 1 szkl. mąki pszennej (około 150g)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 małe banany
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- 80 ml oleju
- 50 ml maślanki
Do miseczki przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier trzcinowy oraz sól, mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy banany, rozgniatamy je za pomocą widelca. Następnie dodajemy jajka, mleko, maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą, do połączenia.
Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką, do połączenia.
Ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy przez kilka minut (czas pieczenia zależeć będzie od mocy gofrownicy. Ja mam dosyć słabą gofrownicę (urządzenie 3w1) i u mnie gofry gotowe były po około 7-8 minutach/partię).
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami, dżemem, owocami, bitą śmietaną.