Sernik cytrynowy (gotowany)

Sernik z lekko cytrynowym posmakiem.

Idealny dla tych, którym zepsuł się piekarnik lub lubią właśnie takie serniki gotowane.

Przygotowanie sernika nie jest skomplikowane, choć przyda się tutaj garnek z grubym dnem (najlepiej taki sprawdzony, który wiemy, że nic w nim się nie przypala) oraz odrobina cierpliwości podczas gotowania sernika. Nie możemy robić tego na dużym ogniu, tylko stopniowo podgrzewać i mieszać, aby uniknąć przypalenia.

Serniczek najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego przechowujemy go w lodówce.

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 paczka herbatników maślanych (220 g)
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g masła

Herbatniki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30cm).

W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka oraz proszek budyniowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Pod koniec dodajemy skórkę oraz sok z cytryn. Delikatnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy w większym garnku. Dodajemy masę serową, mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia (masa początkowo będzie dosyć gęsta, potem się rozrzedzi, a następnie, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, ponownie mocno zgęstnieje).

Połowę gorącej masy wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną porcją herbatników. Wykładamy resztę masy serowej. Odstawiamy do przestudzenia, następnie schładzamy w lodówce.

Miękkie masło ucieramy na puch. Łączymy z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Miksujemy tylko do połączenia. Powstałą polewą dekorujemy wierzch sernika.

Przechowujemy w lodówce.

Inspiracja: Kuchnia Magdy