Serowa rolada z tuńczykiem i jajkami

Jedliście już kiedyś roladę z żółtego sera? Taka rolada serowa jest bardzo dobra, a dobór nadzienia daje mnóstwo możliwości i jest świetną propozycją jako tzw zimna płyta na wszelakich uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Ja sama przygotowywałam ją już na kilka sposobów (np wersja z jajkami i szynką dostępna jest na blogu) i potwierdzam, że zawsze każdy z gości chętnie się nią częstuje. Warunek jest jeden – musi być wcześniej dobrze schłodzona.

Tym razem zdecydowałam się na znane mi z sałatki połączenie z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą. Aby nadać fajnego efektu wizualnego, za pierwszym razem do środka włożyłam ugotowane na twardo jaja, ale ten sposób zdecydowanie utrudnił późniejsze krojenie i przenoszenie poszczególnych kawałków. Dlatego też kolejnym razem jajka pokroiłam w kostkę i ten sposób okazał się dużo bardziej trafiony.

Taka rolada doskonale sprawdziła się u nas na imprezowym stole. Polecam i Wam. Może będzie to dla kogoś ciekawa propozycja np na nadchodzące Święta.

  • 250-300 g żółtego sera w kawałku (np gouda)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160g)
  • 50 g ryżu np basmati (waga przed gotowaniem)
  • 4-5 jajek
  • 70 g kukurydzy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Tuńczyka osączamy z zalewy, delikatnie rozdrabniamy.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

W misce mieszamy ryż, tuńczyka, jajka, kukurydzę, ogórki oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ser żółty umieszczamy w woreczku strunowym (jeśli mamy kupioną kostkę sera w szczelnym opakowaniu, można go w nim zostawić), wkładamy do garnka z uprzednio zagotowaną, gorącą wodą. Co jakiś czas obracamy kostkę sera i sprawdzamy czy mięknie równomiernie. Jeśli woda przestygnie zanim ser stanie się elastyczny, ponownie doprowadzamy ją do wrzenia (Uwaga: w takim wypadku ser wyjmujemy z wody i dodajemy go dopiero po ponownym zestawieniu naczynia z palnika), dalej ogrzewamy w gorącej wodzie.

Mięciutki i plastyczny ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki prostokąt. Rozprowadzamy na nim przygotowany farsz. Zwijamy w roladę.

Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do małej keksówki czy cwibakówki.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy na plasterki. Podajemy dobrze schłodzone.