Babka twarogowa
Przed Wami pyszna babka z dodatkiem serka śmietankowego. Robiłam ją również z wykorzystaniem półtłustego twarogu, ale to właśnie z serkiem śmietankowym, takim z kubeczka, smakowała mi najbardziej.
Babka jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Będzie doskonałym wyborem na Wielkanoc.
- 200 g masła
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 200 g serka śmietankowego (u mnie Wieluń, Mój Ulubiony)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka wraz z cukrem ubijamy przez około 10 minut, aż powstała masa stanie się jaśniejsza i trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Wlewamy ekstrakt waniliowy, oraz dodajemy serek śmietankowy. Krótko miksujemy. Następnie naprzemiennie, w 2 turach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, miksujemy tylko do połączenia.
Powstałą masę przekładamy do silikonowej formy z kominem (tradycyjną formę należy wcześniej natłuścić i oprószyć mąką lub kaszą manną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Gdyby pod koniec babka rumieniła się zbyt mocno, przykrywamy wierzch formy papierem do pieczenia.
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.
Ja używam ricotty. Polecam! Można też dodawać do muffin
O, myślę, że warto spróbować. Dziękuję 🙂
koniecznie zrobię!
Madzia, polecam <3
Czy mogę dać olejek waniliowy?
Zamiast ekstraktu?
Osobiście nie jestem fanką olejków, wolałabym już pominąć ten składnik.
A jeśli dodam do cukru i jajek cukier z prawdziwą wanilią?
Jak najbardziej można 🙂
Na jaką formę do babki jest ten przepis? Mam 23 i 25. Która będzie odpowiednia?
23 będzie ok