Babka z mascarpone
Propozycja nie tylko na Wielkanoc.
Pyszna babka z mascarpone. Robi się ją błyskawicznie i może zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś pysznego o każdej porze roku.
Najlepiej smakuje krojona na cieniutkie plasterki. Ten ze zdjęcia był stanowczo za duży 😉
Przechowywana w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość.
- 180 g masła
- 1 szkl. cukru
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę (proponuję tej czynności poświęcić jak najwięcej czasu). Następnie dodajemy mascarpone oraz ekstrakt waniliowy. Wbijamy po 1 jajku (jedno po drugim, gdy tylko to poprzednie wkręci się do masy). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo suche składniki.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu dekorujemy babkę lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.