Babka z mascarpone

Propozycja nie tylko na Wielkanoc.

Pyszna babka z mascarpone. Robi się ją błyskawicznie i może zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś pysznego o każdej porze roku.

Najlepiej smakuje krojona na cieniutkie plasterki. Ten ze zdjęcia był stanowczo za duży 😉

Przechowywana w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość.

  • 180 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę (proponuję tej czynności poświęcić jak najwięcej czasu). Następnie dodajemy mascarpone oraz ekstrakt waniliowy. Wbijamy po 1 jajku (jedno po drugim, gdy tylko to poprzednie wkręci się do masy). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy stopniowo suche składniki.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu dekorujemy babkę lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Źródło