Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym

Po skończonym posiłku mój mąż tak podsumował całość: „Gdyby podali mi takie danie w restauracji, spokojnie dałbym za nie 40 zł”.

Na szczęście Wy nie musicie szukać go po restauracjach, nie musicie też płacić 40 zł za jedną porcję 😉 Wystarczy, że zrobicie je u siebie. Przepis jest prosty do przygotowania, a efekt końcowy bardzo satysfakcjonuje.

Pulpeciki z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem tartego parmezanu w sosie pomidorowym z tartą marchewką. Do tego ryż lub makaron i duża ilość posiekanej dymki/szczypiorku.

U mnie zdecydowanie będą powtórki!

Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym – Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 – 2 szkl. wody
  • suszone oregano, tymianek i bazylia
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • tarty parmezan do posypania
  • szczypiorek lub zielona część dymki
  • makaron lub ryż

Parmezanowe pulpety w sosie pomidorowym – Wykonanie:

Mięso mielone przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy z kaszą manną, parmezanem oraz przyprawami. Z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy je krótko (po 1-2 minuty z każdej strony; Nie muszą się przyrumienić) na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy na bok.


Cebulę kroimy w piórka.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili pomidory z puszki, koncentrat, oraz wodę. Dusimy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami. Dodajemy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, a pulpeciki zmiękną (u mnie około 30-35 minut).

Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane tartym parmezanem oraz zieloną cebulką.