Piersi kurczaka z fetą i orzechami

Mięso z orzechami? Tak, to jak najbardziej udane połączenie. Przekonałam się już o tym wielokrotnie, jak chociażby przy tym przepisie, tu, lub tu.

Kolejnym przepisem łączącym orzechy z mięsem jest ten na duszone piersi kurczaka nadziewane fetą i orzechami właśnie. Bardzo smaczne, choć może mało atrakcyjne wizualnie 😉

Nakładając nadzienie starałam się, by nie wystawało ono zbyt mocno, a było raczej „schowane” w środku kurczaka. Potem, podczas smażenia, i tak się „odsłoniło”, co widać na ostatnich zdjęciach.

na 4 porcje:

  • 2 piersi kurczaka
  • 160 g sera feta
  • 50 g orzechów włoskich (u mnie dodatkowo około 15-20 g posiekanych i prażonych orzechów laskowych)
  • granulowany czosnek
  • szczypta imbiru
  • chili
  • mielona papryka słodka
  • około 1/2 szkl. bulionu
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka nacinamy tworząc tzw kieszeń (można naciąć z boku lub od góry + poszerzyć kieszeń na boki). Oprószamy mieloną papryką, pieprzem, szczyptą soli oraz imbiru. Odstawiamy na około 30 minut.

Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Odstawiamy do przestudzenia.

Fetę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy granulowany czosnek, szczyptę chili oraz orzechy. Przygotowanym nadzieniem serowo-orzechowym wypełniamy mięsne kieszonki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie podlewamy całość bulionem i na niewielkim ogniu dusimy, pod przykryciem, do miękkości (około 20 minut, lub dłużej w zależności od wielkości piersi).