Makaron z rybą w pomidorowym sosie

Mój mąż po zjedzeniu takiego obiadu stwierdził, że jeszcze nigdy nie jadł ryby z makaronem, a okazuje się, że składniki te całkiem fajnie do siebie pasują. Zwłaszcza w takiej wersji.

To taki gulasz rybny w pomidorowym sosie, z dużą ilością kolorowej papryki. Całość doprawiłam na pikantnie ostrą papryką i muszę przyznać, że wstałam od stołu bardzo zadowolona.

Na zdjęciu widzicie makaron polany sosem, ale zdecydowanie bardziej polecam opcję wrzucenia ugotowanego, odcedzonego makaronu do naczynia z sosem i wymieszania wszystkich składników.

na 4 porcje:

  • około 450-550 g mintaja (najlepiej polędwiczki)
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i pomarańczowej
  • 1./2 papryki zielonej
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • mielona papryka słodka i ostra
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • makaron (u nas 180 g)
  • olej

Cebulę drobno siekamy.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.

Mintaja kroimy na paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy przyprawą do ryb, mieszamy.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją na małym ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, aż papryka nieco zmięknie. Warzywa zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy rybę. Smażymy.

Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 250 ml zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Dusimy przez kilka minut na małym ogniu.

Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą oraz słodką i ostrą papryką.

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Łączymy z rybnym gulaszem.