Serowe kuleczki na paluszku
Te kuleczki serowe to smakowe objawienie zeszłorocznego Sylwestra.
Cudownie przeplatają się w nich słodko-słone smaki. Do tego chrupiące orzechy i paluszek i mamy prawdziwą ferię smaków oraz konsystencji. Jest i mięciutko i chrupiąco, i słodko i słono. Idealnie po prostu
Uwielbiam <3
- 250 g serka śmietankowego np Twój Smak
- około 70-80 g sera Lazur Błękitny
- 3/4 szkl. suszonej żurawiny
- 1 – 1 i 1/2 szkl. orzechów
- słone paluszki
Suszoną żurawinę drobno siekamy.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Prażymy na rozgrzanej, suchej patelni do lekkiego przyrumienienia (uwaga, by nie spalić orzechów). Studzimy.
Serek śmietankowy przekładamy do miseczki. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną żurawinę. Mieszamy.
Z powstałej masy formujemy małe kuleczki (warto dłonie zwilżyć zimną wodą). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 1-2 godziny.
Schłodzone kuleczki serowe obtaczamy w posiekanych, prażonych orzechach. W środek każdego wbijamy paluszek.