Pierś indyka z nadzieniem orzechowym

„Kręciłam się” obok tego przepisu już od dawna…. Z jednej strony coś ciągnęło mnie do niego, a z drugiej… trochę się obawiałam takiego – w moim odczuciu – odważnego połączenia.

W końcu jednak – z uwagi na to, że mimo wszystko ciekawa jestem nowych smaków – zrobiłam to mięsko raz, potem drugi i trzeci…

Muszę się przyznać, że w zależności od doprawienia farszu (lub od jakości użytych składników) smakował on raz lepiej, raz gorzej, ale jeśli lubicie próbować czegoś nowego i nie boicie się niecodziennych połączeń, warto spróbować:) Mi zdecydowanie najlepiej wyszedł za pierwszym razem i jestem zła na siebie, że nie potrafiłam odtworzyć już tego smaku 😉

A co to dokładnie za przepis? To pierś z indyka owinięta szynką parmeńską z nadzieniem orzechowym, doprawionym skórką cytrynową oraz rozmarynem, z dodatkiem boczku. Duża porcja, w sam raz np na świąteczny obiad.

  • 1 pierś z indyka (około 800g)
  • około 100 g surowego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 25 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 100-150 g szynki parmeńskiej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem łyżki oleju. Podsmażoną cebulę przekładamy do miski.

Boczek kroimy w kostkę.

Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem, ocieramy skórkę (tylko zewnętrzną, żółtą część). Czosnek przeciskamy przez praskę. Igiełki rozmarynu drobno siekamy.

Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucamy pokrojony boczek. Jeśli nie jest zbyt tłusty, dodajemy odrobinę tłuszczu. Smażymy. Do zrumienionego boczku dodajemy mielone orzechy, rozmaryn, czosnek i skórkę cytrynową. Smażymy całość przez około 1 minutę. Zawartość patelni przekładamy do miski z cebulą.

Do miski z farszem dodajemy również drobno posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, dokładnie wyrabiamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacinamy wzdłuż, tworząc tzw kieszeń. Doprawiamy z obu stron solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowane nacięcie wypełniamy farszem.

Indyka obkładamy szynką parmeńską, starając się by nacięcie było szczelnie przykryte.

Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) na około 40-45 minut.

Źródło