Sernik w cieście orzechowym
To ciasto powinno zadowolić miłośników niezbyt słodkich wypieków.
To sernik w orzechowym cieście, przełożony masą na bazie kwaśnej śmietany. Bardzo elegancki, wilgotny i smaczny.
Zobacz też inny przepis na świąteczne ciasto przekładane masą na bazie kwaśnej śmietany: Ciasto Gargamel
Ciasto orzechowe:
- 7 jajek
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 100 g masła
- 1 niepełna szkl. mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wkładka serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 5 jajek
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
Masa śmietanowa:
- 400 – 450 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 300 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1 op. cukru wanilinowego
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki śmietany 30%
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy przestudzone masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz orzechami, dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Przestudzone ciasto dzielimy na dwa blaty.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Mikser odstawiamy na bok, a do miski dodajemy twaróg, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy ponownie, tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy z masą twarogową.
Sernik przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy śmietanę (temp. pokojowa), miksujemy na minimalnych obrotach miksera.
Jeden z blatów orzechowych smarujemy połową masy śmietanowej. Wykładamy wkładkę serową. Dajemy resztę masy śmietanowej i drugi blat orzechowy.
Śmietanę umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy polewą wierzch ciasta.
Pięknie wygląda.
Dziękuję
Chętnie bym spróbowała. Nigdy nie jadłam takiego sernika.
czyżby coś zostało zapomniane? Piekąc wedlug tego przepisu ciasto orzechowe wychodzi dużo jaśniejsze…
Czasem sam kolor może zależeć od jajek czy nawet rodzaju użytych orzechów.
Dziekuje 🙂 kolor nie ważny! ciasto wyszło rewelacyjnie! Wesołych Świat!
Bardzo się cieszę 😊
Wesołych świąt!
Czy masa śmietanowa zesztywnieje i czy ma grudkowatą konsystencje po zmiksowaniu?
Gdy masa nieco się schłodzi (a konkretnie masło), masa powinna być bardziej zwarta. Martwi mnie jedynie ta grudkowata konsystencja. Czy aby na pewno śmietana dodana do masła miała temperaturę pokojową?
Smietana była wyciągnięta z lodówki około 2,5 godziny przed robieniem ciasta
Wyszło. A nie pamietam kiedy w ogóle ciasto robiłam. A to było pyszne. Nie miałam zmielonych orzechów, wiec dałam zmielone migdały. A troszkę tylko orzechów na wierzch pokroiłam. Balam sie, ze mi nie wyjdzie i dla pewności dodałam do wkładki serowej – masy waniliowej dr oetker. Szkoda ze tyle czasu i składników by mi nie wyszło. I było dla mnie pracochłonne. Pół dnia się bawiłam. Ale wyszło jak z obrazka, a w smaku bardzo dobre.
Kiedy dodajemy masło z cukrem?
Akurat oba te składniki występują we wszystkich składowych ciasta. Proszę doprecyzować który etap jest rozpisany niejasno☺️