Naleśniki z serem, kurczakiem i cukinią

Ostatnie dni upłynęły mi kulinarnie pod znakiem naleśników, w moje ręce wpadła bowiem do testowania naleśnikarka elektryczna marki Russell Hobbs. Chcąc przygotować dla Was recenzję, szykowałam naleśniki niemalże codziennie. Jedliśmy je o różnych porach dnia, i na słodko i na wytrawnie, a w każdej wersji smakowały po prostu fantastycznie. Kilkoma pomysłami na dodatki z pewnością podzielę się z Wami w najbliższym czasie, więc czekajcie 🙂

Przepis na naleśniki z serem, kurczakiem i cukinią to bardzo smaczna opcja obiadowa. Możecie przygotować je bezpośrednio na patelni, albo zapiec na koniec w piekarniku (ser koniecznie musi się roztopić). Ja całość przygotowałam na naleśnikarce. Jeżeli jesteście ciekawi co to za sprzęt, a jednocześnie chcecie na filmiku zobaczyć jak wyglądał u mnie proces przygotowania m.in. tychże naleśników, a także zobaczyć jakie jeszcze nadzienie przygotowałam (na słodko), zapraszam Was do przeczytania recenzji na stronie PAYBACK (link tutaj:KLIK)

Tak pokrótce napiszę tu tylko, że jest to urządzenie elektryczne, na którym z łatwością można przygotować baaardzo duże i cienkie naleśniki. Moje naleśniki zawsze były grube i przyznam, że często miałam problem z przygotowaniem np krokietów, bo naleśniki nie były zbyt elastyczne. Tutaj zawijałam farsz z łatwością w dowolne kształty. Co ważne, jest to urządzenie, na którym można przygotować naleśniki całkowicie beztłuszczowo, nawet do ciasta nie trzeba dodawać ani kropli oleju, jest więc to dobra opcja dla tych, którzy potrzebują ograniczyć posiłki smażone.

  • 6-7 naleśników
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 150 g tartego żółtego sera (mozzarella, gouda lub ementaler)
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa, mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżka).

Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej lub masło klarowane. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Smażymy na niedużym ogniu, do lekkiego zeszklenia.


Środek naleśników posypujemy garścią żółtego sera, rozkładamy kawałki kurczaka oraz cukinię. Zwijamy. Podgrzewamy na patelni lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku, aby ser się roztopił.