Sałatka z chińskim makaronem i prażonym słonecznikiem
Prezentowaną dzisiaj sałatkę po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu. Od tamtego czasu zupełnie o niej zapomniałam, a szkoda, bo pamiętam, że bardzo mi smakowała. Postanowiłam wykonać ją kolejny raz, dokonując niewielkich zmian.
Wędzonego kurczaka zamieniłam na takiego doprawionego przeze mnie i usmażonego, a w miejsce zupek chińskich pojawił się makaron chiński. Całości dopełniły ziarna słonecznika podprażone na złoto, kukurydza oraz posiekana kapusta pekińska.
Polecam, bo w takiej wersji smakuje fantastycznie 🙂
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 małe piersi kurczaka
- 150 – 200 g słonecznika łuskanego
- 200 g makaronu chińskiego np MIE lub Chow main
- majonez kielecki
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Na rozgrzanej, suchej patelni rumienimy ziarna słonecznika (uważamy, by ich nie przypalić).
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kurczaka kroimy w dosyć małą kostkę. Doprawiamy mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Makaron przygotowujemy wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Apetyczna sałatka. Wypróbuję na Święta. 🙂
Mam zamiar zrobić z makaronem ryżowym. Niestety u nas w mini miasteczku nie mogę znaleźć tego makaronu, który Pani użyła. 😔
Makaron ryżowy, choć bardzo go lubię, ma zupełnie inną hmmm strukturę/konsystencję i sałatka z nim wyjdzie całkowicie inna.
Myślę, że mógłby być nawet makaron spaghetti tutaj, tylko fajnie byłoby go połamać na 2-3 części przed ugotowaniem.
bardzo fajna sałatka
Ewciu, bardzo dobra sałatka. Zamiast makaronu dałam makaron gwiazdki bo nie miałam pojęcia jaki makaron użyłaś a kurczaka przyprawiłam przyprawa do kurczaka i kebab gyros. Chyba zrobię na Święta.
Cieszę sie 🙂 pamiętam, że mnie ona też urzekła smakiem.
Makaron miałam Mie, on wygląda jak ten z zupek chińskich, tylko ma lepszy skład (podstawowy).
Ale super, że z innym też wychodzi fajna i wcale nie musi to być ten, którego użyłam ja 🙂
Pozdrawiam!
Jak smakuje lepiej? Zrobiona przed podaniem czy dzień wcześniej. Zastanawiam się, bo do środka idzie kapusta pekińska.
Na szczęście kapusta pekińska wytrzyma nieco dłużej niż np roszponka czy rukola i ostatecznie można by zrobić ją dzień przed planowanym podaniem. Jeśli jednak jest taka możliwość, rekomenduję podanie w dniu przygotowania. Tym bardziej, że makaron z czasem może nieco „wchłonąć” majonez.
Przepyszna. Idealnie dobrane składniki.
Jedna z moich ulubionych 🙂 Cieszę się, że smakuje też innym 🙂
Czy zamiast kapusty pekinki może być salata lodowa.
Osobiście rekomenduję kapustę pekińską, ale myślę, że z sałatką lodową też będzie ok