Warstwowa sałatka z wędzonym łososiem

Różnego rodzaju sałatki to nieodłączny element naszego domowego menu. Osobiście lubię chyba wszystkie – i te typowo warzywne, lekkie i zdrowe, i składające się z produktów z puszki, i te ryżowe, i makaronowe. Nie ważne czy jest to sałatka warstwowa czy nie, o ile nie ma w swym składzie selera naciowego, z pewnością będzie mi smakowała 😉

Tym razem zrobiłam szybką sałatkę warstwową na bazie ryżu, wędzonego łososia, pora, jajek i kukurydzy.

Porcja na niewielką salaterkę.

  • 100 g ryżu
  • 125-175 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1 por
  • 3 jajka
  • 70 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • zioła prowansalskie
  • sól,pieprz
  • szczypiorek/dymka

Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu i przestudzeniu kroimy w kostkę.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), cukrem oraz solą i pieprzem. Mieszamy.

Pora kroimy na półplasterki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.


Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:

  • ryż
  • dwie łyżki sosu
  • podzielony na mniejsze kawałki wędzony łosoś
  • por
  • jajka
  • reszta sosu
  • kukurydza
  • szczypiorek